Dry Needling

Dry needling

Dry Needling is een behandelmethode die zich richt op de al langer bestaande spierklachten. Een Dry Needling behandeling ontspant spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’), door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering direct voelbaar met name in kracht verbetering, meer bewegingsvrijheid en pijnverlichting.

Acupunctuur

Bij klassieke acupunctuur worden de meridianen geprikt vanuit een energetisch concept. Vaak worden er meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend meerdere spieren kunnen worden behandeld.

Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Triggerpoints

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek (knoop) in een spier. Naast een lokale drukpijn, veroorzaakt een triggerpoint ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam (uitstralende pijn).

Triggerpoints, hoe ontstaan deze?

Triggerpoints kunnen ontstaan door:

  • Een verkeerde beweging of een trauma (ongeluk)
  • Een langdurige verkeerde (werk)houding
  • Een langdurige overbelasting, bijvoorbeeld bij nek- en armklachten (RSI,CANS)
  • Overbelasting bij sport
  • Beschadiging van weefsel, zoals bij een voorste kruisbandletsel of een hernia (ook jaren geleden doorstaan)
  • Onderbelasting, langdurige afwezigheid van beweging (gipsverband)
  • Psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Chronische infecties en allergieën
  • Verminderde slaap

De Dry Needling behandeling

De behandeling is met name gericht op klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied, zoals hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golferselleboog etc. We maken de triggerpoints los door erin te prikken met een naaldje. Doel is het opwekken van een z.g.n. ‘local twitch respons’ zodat deze spier zich meer ontspant. Bij langdurige klachten zijn er meestal meer spieren betrokken. De klachten breiden zich dan uit. Deze spieren worden ook in de behandeling betrokken. Advies na de dry needling behandeling is om deze spieren te rekken en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken door middel van oefen-/trainingstherapie.

Intake Dry Needling

Door middel van een intakegesprek en onderzoek analyseren we uw klachten. We onderzoeken de spieren die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. We zoeken naar triggerpoints in de spieren. Die zijn vaak drukpijnlijk en voelen aan als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Bij het aanprikken van een triggerpoint, kan het zijn dat een spier zich kort aanspant. Dat geeft een “diepe ” pijn. Is dit uw bekende pijn, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect heeft op uw klachtenbeeld. De spier is meer ontspannen, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Soms krijgt u het warm waardoor u kunt gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich naar voelt. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer. De eerste dry needling behandeling zullen we meestal beperken tot het aanprikken van enkele spieren om even uw reactie te testen.


Cursus Dry Needling